B
a


# B O S C H C A R B I D E

CE SUNT CARBURILE?


Bosch este lider în tehnologia cu carburi - pe această pagină, aflați mai multe despre:
- Ce sunt carburile?
- Care este expertiza specială în carburi a companiei Bosch?

CE ESTE POVESTEA CARBURILOR BOSCH?


Bosch utilizează componente cu carburi în producția de accesorii de mulți ani și chiar produce propria tehnologie cu carburi începând cu anii '80.

 • 1982 – Primele „Pânze de ferăstrău vertical și pânze de ferăstrău oscilante” cu vârfuri cu carburi pentru tăierea materialelor abrazive,
 • 1994 – „Pânze de ferăstrău vertical și pânze de ferăstrău oscilante” cu benzi complete cu carburi, pentru tăierea oțelului inoxidabil,
 • 2007 – SDS plus X5L, primul burghiu cu tehnologie completă cu cap din carburi,
 • 2007 – Primul accesoriu „pentru scule multifuncționale oscilante” cu granulație cu carburi, pentru îndepărtarea rosturilor,
 • 2008 – Primele „Pânze de ferăstrău circular”: întreaga gamă Expert,
 • 2012 – Primele „Scule multifuncționale oscilante” cu vârfuri cu carburi: „Metal Max” pentru tăierea șuruburilor și cuielor călite,
CE SUNT CARBURILE?


Carbura este unul dintre cele mai dure și mai rezistente la uzură metale. Rezistă la stres fizic, impact, deformare, temperaturi ridicate, corodare și presiune înaltă și este folosit pentru lucrul cu cele mai dure materiale,

carbura poate fi modelată în forme diferite, în funcție de accesoriul pe care va fi lipită în urma procesului de fabricație.DIN CE SUNT FĂCUTE CARBURILE?


Carbura constă în principal din:

 • Carburi de tungsten (WC) - care formează faza dură, în proporție de 70% până la 97%,
 • Cobalt (Co) - care joacă rolul de liant, în proporție de 3% până la 27%,

și mici părți de carburi diferite: Carburi de titan (TiC), Carburi de tantal (TaC) sau Carburi de nobium (NbC).EXISTĂ MAI MULTE CLASE DE CARBURI?


Da, în funcție de:

 • procentul de carburi de tungsten și de granulație (1), de la 1 până la 10,
 • procentul de cobalt (2) - care este liantul (metal alb),

clasele de carburi diferă de la o microstructură „nano” până la o microstructură „extra-grosieră”.

+  Care este avantajul Bosch? Fiecare clasă oferă o gamă variată de avantaje, în funcție de proprietățile materialelor și de cerințele aplicațiilor.
Bosch poate produce carburi de clase diferite, în funcție de accesorii și compoziția materialelor folosite în aplicație.CUM SE OBȚIN CARBURILE?


În primul rând, este produsă carbura de tungsten (1), apoi sunt adăugate cobaltul și celelalte metale (Tic, Tac, NbC) și sunt amestecate (2). Amestecul este măcinat și uscat în vederea obținerii unei pulberi de material (3).

Această pulbere sau granulație este introdusă într-o mulură, unde este presată (4), după care este compactată, pentru a obține primele elemente din carburi pre-profilate (5).

Elementele din carburi pre-profilate sunt introduse într-un cuptor de sinterizare (6) unde sunt călite, încălzite la o temperatură de până la 1600 °C și o presiune de până la 2000 bari.

Elementele sunt modelate apoi în forme geometrice exacte, într-o mașină de șlefuit (7). După controlul final al calității (8), sunt pregătite pentru a fi atașate pe accesorii, prin lipire sau sudare, în funcție de tehnologia cu carburi Bosch necesară (9).


Rezumatul proceselor cheie

   Video

CUM SE APLICĂ CARBURILE PE ACCESORII?


Pentru a atașa diferitele elemente din carburi de accesorii, este necesară tehnologia cu carburi potrivită. Metoda de atașare poate fi prin sudare sau prin lipire.

Care sunt tehnologiile cu carburi utilizate pentru a atașa elementele din carburi de accesorii?

  +  IDS (Tehnologia de lipire prin difuziune)  Utilizată pentru burghie. Un cap din carburi complet este sudat prin inducție pe burghie. Este o tehnologie unică de sudare de la Bosch. +  Cu vârf din carburi  Pentru pânze de ferăstrău vertical și sabie, vârfurile din carburi individuale, pre-formate sunt sudate individual prin rezistență, pe corpul pânzelor ștanțate și șlefuite. Pentru pânzele de ferăstrău circular, vârfurile din carburi individuale sunt lipite individual pe corpul pânzelor tăiate cu laser. +  Benzi cu carburi   O bandă cu carburi, cu multe vârfuri foarte mici sunt sudate cu laser pe pânză. Sunt excelente pentru tăiere fină și oțel inoxidabil. Sunt folosite pentru pânze de ferăstrău sabie, vertical sau Starlock. +  Granulație cu carburi   Mii de granule mici de carburi (similare cu granulele de nisip) sunt lipite pe marginea pânzei. Sunt recomandate pentru tăierea materialelor abrazive, cum ar fi plăcile ceramice sau fonta. Sunt folosite pentru pânze de ferăstrău sabie, vertical sau Starlock.


   Video

CE ÎNSEAMNĂ DURITATEA ȘI REZISTENȚA?


Duritatea și rezistența sunt proprietăți importante ale carburilor pentru alegerea materialului de lucru ideal.

Duritatea este abilitatea relativă a unui material de a uza, șlefui, deforma sau cresta un alt material.

Rezistența este abilitatea unui material de a absorbi energie și de a se deforma fără a se fisura. Această calitate poate fi ușor înțeleasă dacă ne gândim la o bezea presată ușor cu 2 degete. Se comprimă și se mărește în funcție de limitele de elasticitate. Chiar și metalele precum carburile de tungsten sunt flexibile într-o anumită măsură. Raportul variază în funcție de cantitatea de cobalt.CUM SE POATE MODIFICA DURITATEA ȘI REZISTENȚA?


Amestecul de materie primă folosit la începutul procesului de fabricație determină nivelul de duritate și rezistență.

Nivelul de duritate crește pe măsură ce scade conținutul de cobalt și dimensiunea particulelor de carburi de tungsten (1).

Nivelul de rezistență crește pe măsură ce crește conținutul de cobalt și dimensiunea particulelor de carburi de tungsten (2).

+  Cum se pot obține ambele – duritate și rezistență? În cazul unui sistem în care trebuie valorificați la maximum doi parametri (duritatea și rezistența), este important să existe echilibrul corect între aceștia.

+  Care este avantajul Bosch? Bosch poate satisface cerințele utilizatorilor privind durata de viață și abilitatea de a lucra cu cele mai dificile materiale prin stabilirea proporției corecte între diferitele clase.

Duritate: în cazul unui liant de cobalt în proporție de 3-12% din masă și o granulație a tungstenului mai mică de 1 μm, clasele Nano, Ultrafină și Submicronică au cea mai mare duritate și rezistențe la compresie, combinate cu o rezistență la uzură excepțional de mare și fiabilitate ridicată împotriva ruperii.

Rezistență: în cazul unui liant de cobalt în proporție de 10-20% din masă și o granulație a tungstenului între 1 și 5 μm, celelalte clase au rezistență și duritate mari, combinate cu o rezistență bună la uzură.

Test: Duritatea unei carburi sau a unui mineral se poate măsura cu scara Rockwell „A” sau cu scara Vickers sau Mohs. Testul este bazat pe abilitatea unui mineral de a zgâria un alt mineral. Diamantele din partea de sus a scării sunt singurele care pot zgâria carburile. Ilustrația din partea dreaptă jos prezintă un indentor conic cu vârf de diamant (1) care este apăsat într-un bloc de carbură. Adâncimea indentației (2) determină duritatea. În partea stângă avem scara Mohs.

CARE ESTE AVANTAJUL CARBURILOR BOSCH ÎN FAȚA CONCURENȚEI?


Bosch cercetează de zeci de ani tehnologia cu carburi, reușind să obțină diferite avantaje pentru produse. Selectați fiecare argument de mai jos, pentru a afla mai multe.

+ Bosch este singurul fabricant AC care produce intern pulberi de carburi și amestecuri de pulberi (cobalt, tungsten, titan și altele). Spre deosebire de alte companii care cumpără un amestec de carburi predefinite, Bosch începe procesul de fabricație al carburilor cu materiile prime care sunt amestecate și măcinate în centrele de competențe Bosch.
+  Bosch poate produce carburi de clase diferite, în funcție de accesorii și compoziția materialelor folosite în aplicație. Alte companii cumpără elemente din carburi deja prefabricate.
+ Bosch este una dintre puținele companii care pot produce și ancora vârfuri cu carburi foarte mici, în mod eficient și cu o aderență de durată, extrem de puternică.
+  Fiecare centru de competențe pentru carburi Bosch este specializat într-un anumit tip de carburi. Aici, această tehnologie este rafinată continuu, pentru a satisface nevoile utilizatorilor și a ține pasul cu evoluția materialelor. De exemplu, în acest context, a fost inventată tehnologia IDS (a se vedea „procesul de atașare” de pe această pagină).

CE SUNT ACCESORIILE
CU CARBURI DE LA BOSCH?